Kde běháte?
snehulak05 06.03.2007 18:45:49
- Jaký způsob běhání preferujete.. na okruhu nebo v přírodě a ty časy jak udáváte tich př.:10km,5km..tak to jste běhali na oválu?
- Mě baví více běhat ve volné přírodě nejraději běhám v lese, protože mi tam nikdo nevidí a dobře se mi tam dýchá..
Most
Dalimil 06.03.2007 20:32:32
Já si obvykle v nějakém parku vytyčím okruh na asfaltu – mám raději pravidelnost. Také by mi docela dost vadilo, kdybych běhal a nevěděl kolik. Myslím ale, že běhat v lese je to nejlepší, co může být – lesní povrch lépe tlumí nárazy a vzduch je zde určitě mnohem kvalitnější.
Dalt 06.03.2007 20:50:41
to ja beham taky v lese – u nas jsou primo v lese bezecky stezky (1600m, 3200m a 6500m) – presne, nikdo na me necumi, zdravy vzduch a i trochu teren (ne furt rovinka)
johari 06.03.2007 21:47:18
V Praze je asi jedno, zda clovek dycha znecisteny vzduch na ovalu ci v lese, nicmene, radeji beham v terenu, tedy po lesnich ci polnich cestach ap. .. (nastesti bydlim na okraji Prahy a mam to blizko do Prokopaku, takze s tim nemam problem) Delku urcuji bud pomoci mapy na www.mapmyrun.com nebo si trasu zmerim jindy pomoci tachometru na kole… Vyjimecne beham i po silnici, chodniku ci na ovalu, coz je asi lepsi pro trenink, ale to neni to prave pro poteseni z behu .
Plzeň
Maty 06.03.2007 22:00:52
Běhám brzo ráno a tak mi zbývá jako jediná možnost asfalt (v blízkém parku není osvětlení). Trasu jsem si změřil na www.gmap-pedometer.com.
Okemos, Michigan
Shadow 06.03.2007 23:47:42
[quote=Maty]Běhám brzo ráno a tak mi zbývá jako jediná možnost asfalt (v blízkém parku není osvětlení). Trasu jsem si změřil na www.gmap-pedometer.com.[/quote] Zkus behat s celovkou … to dela absolutni divy. Asi sice neni rozumne v tom behat rychle useky, ale pro kondicni nebo i tempove behy to je naprosto paradni. Beham rano za absolutni tmy a na trase kterou jinak znam za dne je to uplne bez problemu. Samozrejme jit s celovkou na neznamou trasu neni prilis moudre, hlavne kvuli pripadnym vetvim, ale na zname trase je vse OK.
jinak ja mam obdelnik kolem jednoho bloku v nasem mestecku. Je to dohromady 8km, cele po betonovem chodnicku, ktery se obcas tu tam zakrouti a zavlni. 2/3 jsou podel lesa nebo parku. V lete kdyz neni mokro tak jednu tretinu nastavuji krosovou vlozkou po louce a lesnich stezkach za skolou. Samozrejme bych byl radsi kdyby to cele mohlo byt v lese na mekke pesine, ale porad lepsi nez mokrym hadrem pres zada.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 07.03.2007 11:24:00
Tak nejlepší by byl asi les, ale co klíšťata? To jsou prevíti a údajně ani očkování není 100% úspěšné proti nim… Navíc při současných technologiích bot myslím, že i po silnici to není pro ty kolena tak náročné (pochopitelně ale neběhat v sešleapných botách) A jinak většina časů, co se zde uvádí, byla zaběhnuta na krosových nebo silničních závodech, ale každý běží na závodech daleko rychleji než při tréninku…
NNN 07.03.2007 12:01:07
2 Oslík : Na potem pokrytém povrchu kůže se klíště nepřisaje. Takže rada je : behej.com ůžeš .
Brno/Havířov
forest 07.03.2007 12:08:42
[quote=NNN]Na potem pokrytém povrchu kůže se klíště nepřisaje.[/quote] Dovolím si výrazně nesouhlasit! Vysvětli mi teda proč orientační běžci „sbírají“ klíšťata tak moc v lese? Že by se nezpotili?
jirkoun 07.03.2007 12:22:37
Běhám v Divoké Šárce a ve Hvězdě, je to super jen chybi parťák.
NNN 07.03.2007 12:47:36
2 forest : To doporučení je z lékařských kruhů ( nezkoušel jsem ), nicméně je podmíněna, že nesmíš „oschnout“. A pochybuji , že v lese hned za cílem je sprcha.
Brno
running-observer 07.03.2007 13:48:07
Klíště se obvykle uchytí na oblečení a přisaje se po oschnutí nebo až doma. Z toho plyne, že čím méně má běžec oblečení, je-li trvale zpocený, tím menší riziko zakousnutí klíštěte. Převléknutí ihned po doběhnutí do jiného oblečení je ještě důležitější než sprcha.
Mohu ze své zkušenosti potvrdit, že i když jsem měl hodně běžeckých výletů lesem, počet přisátí klíštěte byl zcela minimální a omezuje se na případy, kdy jsem si při běhu udělal přestávku nebo něco podobného, co vede k oschnutí.
Most
Dalimil 07.03.2007 15:15:01
Říká se, že na člověka klíšťata nelezou, když má hodně vitaminu B. Máte s tím někdo zkušenosti? Já tedy, když jsem často v lese, polykám každý den jeden velký B – komplex a klíšťata mám minimálně. Ale nevím, jestli to je tím..
Michal U. 07.03.2007 15:23:02
Tak to by mě moc zajímalo. Jak já ty svi.. nenávidím. Vždycky jsem chodil velmi rád do lesa, ale když jsem předloni v létě přišel s 13-ti kouskama, už jsem tam nevlez – HK-Malšovice.
Brno/Havířov
forest 07.03.2007 16:24:15
[quote=Dalimil]Říká se, že na člověka klíšťata nelezou, když má hodně vitaminu B. Máte s tím někdo zkušenosti?[/quote] Kdysi jsem na tohle téma četl článek. Přebytek vitámínu je vylučován potem, takže klíšťata na člověka nelezou (něco na principu repelentu). Pokud si vzpomenu, tak doma článěk pohledám. Osobní (a nejen moje) zkušenost by tomu odpovídala…
Plzeň
Maty 07.03.2007 17:40:23
S tím béčkem to zaručeně funguje na komáry. Tak si myslím, že by to mohlo zabrat i na jiný hmyzáky – jak psal Forest vylučuje se potem a moc jim nevoníte.
snehulak05 07.03.2007 18:31:40
No jo potem a nebo to chce se hodně napít piva, jsem slyšel že na opilý lidi jim taky nevoněj, ale na tom vitamínu B něco bude, ale jak už říkal Dalimil musí se jíst ten B komplex.
pecjan 07.03.2007 20:53:14
Po pivní kúře na táboře se nám hmyz obloukem vyhybal..:-)
Michal U. 08.03.2007 09:05:28
[quote=forest]Kdysi jsem na tohle téma četl článek. Přebytek vitámínu je vylučován potem, takže klíšťata na člověka nelezou (něco na principu repelentu). Pokud si vzpomenu, tak doma článěk pohledám. Osobní (a nejen moje) zkušenost by tomu odpovídala…[/quote] Když ale mluvíme o „přebytku“ béčka, nemůže to mít nějakej negativní vliv na organizmus?
tereza 08.03.2007 09:51:36
Zavidim kazdemu, kdo muze behat v lese, parku ci po louce. Ja to vetsinou musim odbehat na pase. Obcas se zadari venku, ale to tak na asfalte, tak to beru jako trenink pro kolena na maraton :o). Jen v lete se mi dari behat prirodou a to si cvachtam a rada privstanu. Svitani nema chybu.
Liberec
Advid 08.03.2007 12:51:45
Třeba je Tereza hodně pracovně vytížená, co ty víš.
Barcelona 08.03.2007 16:09:27
Já běhám na silnici která je maličko do kopce a mám potíže s určením časů jelikož díky nerovnostem jsou časy pomalejší než by měly být…jinak ale jednoznačně preferuji les pokud je tam ovšem pochopitelně dobrá trasa alespon čtyřsetmetrový okruh
Jecminek.Maselnik 08.03.2007 16:18:17
[quote=tereza]Zavidim kazdemu, kdo muze behat v lese, parku ci po louce. Ja to vetsinou musim odbehat na pase. Obcas se zadari venku, ale to tak na asfalte, tak to beru jako trenink pro kolena na maraton :o). Jen v lete se mi dari behat prirodou a to si cvachtam a rada privstanu. Svitani nema chybu.[/quote] páni, jestli je pravda, co píšeš a nadrtíš na páse 273 km za měsíc, tak klobouk dolů.
snehulak05 08.03.2007 17:28:21
jak často obněňujete trasy, přece vás nemůže pořád bavit běhat na to samým místě pořád dokola už několik měsíců, né- li let.. Chápu že někteří to prostě nestíhají hledat nová místa protože jsou třeba vytížení z práce ale neříkejte mi že jsou to všichni..
tereza 08.03.2007 17:34:04
No tak nejdriv jsme bydleli v zemi kde pes byl nejen na kazdem rohu (v Recku) a po prvnim kousnuti jsem se rada do fitka presunula a ted jsme pro zmenu v mraze a ledovici, tzn. v Moskve. Hodka denne se da, pustim tv a cumim, horsi je tam vydrzet 2 hod jednou tydne. Kdyz jsem loni bezela prvne maraton, tak mi ty 4 hod a 20 min ubehlo strasne rychle :o)), tolik veci na koukani sem jeste nevidela :o))
Most
Dalimil 08.03.2007 17:44:34
[quote=snehulak05]jak často obněňujete trasy, přece vás nemůže pořád bavit běhat na to samým místě pořád dokola už několik měsíců, né- li let.. Chápu že někteří to prostě nestíhají hledat nová místa protože jsou třeba vytížení z práce ale neříkejte mi že jsou to všichni..[/quote] Člověče, řeknu ti, mě to ani nevadí, že běhám pořád na stejném místě. Naopak změna trasy je pro mě spíše nepříjemná, protože si na ní musím znova zvykat. Když mám pořád tu samou, vím, jak rychle jí obvykle běhám, a tak si můžu porovnávat výkony. Také nemusím přemýšlet, kde co je, takže prostě běžím a můžu myslet na jiné věci. Dřív jsem si myslel, že se mi časem ta trasa po té dřině zprotiví, ale není tomu tak. Každému holt vyhovuje něco jiného… Jinak teď běhám na svém čtvrtém okruhu a trasy jsem měnil zejména z technických důvodů.
hypochonder Degen 08.03.2007 21:24:52
Súhlasím s Dalimilom. Moja reč. Asi sme niektorí tak trochu konzervatívni… :)
hypochonder Degen 08.03.2007 21:34:23
Nie je nad beh v lese. Mám jednu otázku: Dali by sa bežci, ktorý často behávajú v lese a daný terén poznajú, využiť pri pátraní po stratených osobách v horách? Niečo na spôsob horskej služby, ale len s malým vakom a čelovkou by systematicky prehladávali terén omnoho rýchlejšie. Alebo sa také niečo aj robí?
lastboyscout 08.03.2007 22:41:42
[quote=hypochonder Degen]Nie je nad beh v lese. Mám jednu otázku: Dali by sa bežci, ktorý často behávajú v lese a daný terén poznajú, využiť pri pátraní po stratených osobách v horách? Niečo na spôsob horskej služby, ale len s malým vakom a čelovkou by systematicky prehladávali terén omnoho rýchlejšie. Alebo sa také niečo aj robí?[/quote] Co to? To jako že znají ten terén kde se někdo ztratil? Nebo znají jako obecně lesy a tudíž v lesích jako ohaři s čelovkou někoho snadněji najdou? Či by udělali rojnici lesních běžců neznámým terénem? Nebo jsem to vůbec nepochopil a je za tím nějaká hlubší myšlenka?
hypochonder Degen 09.03.2007 00:42:25
To lastboyscout: To prvé som myslel- „To jako že znají ten terén kde se někdo ztratil?“ -presne to som myslel. Nie všade je horská služba a nie všade sa dostanú autami. A (-trošku extrém-)väčšina záchranných akcii je počas noci prerušená – niektorí bežci sú schopní behať aj celú noc. Niečo na spôsob orientačného behu so zvláštnou úlohou :) Bol to len nápad :)
Ale aj tá rojnica lesních bežcov neznámym terénom je zaujímavá myšlienka :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.